Pixel-id: 369732716911883

Om miljömärkning!

Disktabletter har av någon oförklarlig anledning blivit en stor fluga!?

När de stora multinationella företagen bestämde sig för att pressa sina maskindiskpulver till disktabletter var det en noga genomtänkt strategi. Man uppfann helt enkelt ett nytt affärsområde för att kunna sälja fler kemiska produkter.

Genom att konstruera en all-in-one disktablett, som skall ligga kvar i diskmaskinen under hela diskcykeln, så kommer glas o tallrikar att skina när man plockar ut disken från maskinen. Konsumenten får intrycket av att disken är ren när det i själva verket är en diskmedelshinna (bestående av kemikalier såsom enzymer, tensider och annat smått o gott) som sitter på diskgodset.

För att anknyta till ovanstående citerar vi Råd & Röns testchef Ronny Karlsson: "Eller ännu värre - att frätande diskmedel inte sköljs bort, utan blir kvar på disken".             

DISKEN BLIR NÄMLIGEN ALDRIG SKÖLJD MED RENT VATTEN NÄR MAN ANVÄNDER ALL-IN ONE DISKTABLETTER!

Det är en smart strategi - konsumenten bländas av de blanka glasen men reagerar inte på att inte själva diskmaskinen blir ren. Konsumenten uppmanas därför att köpa ett extra rengöringsmedel för att rengöra maskinen. Alltså, en produkt till diskgodset och en annan till maskinen. Det är faktiskt sant. Man har lyckats göra en disktablett som ger blank disk men som inte rengör maskinen!!!???

Man kan likna detta med en tvål som endast tvättar den ena handen. Vill du ha den andra handen ren, då behöver du tvål B också!??

Så lyckas de stora multinationella företagen att sälja två olika rengöringsprodukter, för samma ändamål!

KAN MAN VERKLIGEN KALLA ETT DISKMEDEL FÖR "ALLT I ETT" NÄR DET INTE RENGÖR SJÄLVA MASKINEN?

Vi är många som sett tv-reklamen där ett multinationellt företag på ett föredömligt sätt visar hur det ser ut inuti en diskmaskin som diskas med deras maskindiskmedel. Fett och protein väller fram inuti maskinen och budskapet är solklart - för trots att du diskar med deras maskindiskmedel som är "nu ännu bättre" och heter all in one så blir inte diskmaskinen ren inuti. Därför uppmanas du att rengöra din diskmaskin separat med deras speciella maskinrengöringsmedel. Detta låter ju inte riktigt klokt!

Nu börjar faktiskt fler o fler konsumenter vakna och inse att detta inte är rimligt! Det är väl ingen, som handdiskar, som kommit på den tanken att behöva köpa ytterligare ett rengöringsmedel för att rengöra själva diskhon?

 

Diskmaskinen måste naturligtvis bli ren varje gång  - annars är inte disken ren!

MILJÖMÄRKNING

Vi på WEBA KEMI har haft vårt maskindiskmedel WEBA Special miljömärkt under flera år men har numera valt att inte förnya licensen. Det finns flera orsaker till detta beslut. Bland annat kostnaderna och byråkratin som är betungande för ett litet svenskt familjeföretag.

Men - det som vi allra mest reagerar emot är att stora multinationella diskmedelstillverkare ges licens, av Svanen och Falken, för diskmedel som inte uppfyller grundläggande kriterier. 
De diskar helt enkelt inte rent!  Begreppet rent måste självklart innefatta själva diskmaskinen!
Detta är grundläggande för att erhålla licens!

En diskmaskin som är full av matrester och andra beläggningar har en beräknad livslängd på 3-4 år. Däremot kan en ren diskmaskin, som är fri från beläggningar,  ha en livslängd på 15-20 år. Det är verkligen miljö!

Dessutom ställer vi oss frågan?
Hur är det möjligt att erhålla någon miljömärkning över huvud taget för ett maskindiskmedel som lämnar kvar en kemikaliehinna från diskmedlet (bestående av olika misstänkta hormonstörande och cancerframkallande samt miljöfarliga kemikalier, källa Råd & Rön). Kemikalier som sitter på glas och tallrikar och följer med maten man äter.

Eller för att åter igen citera Råd & Röns testchef Ronny Karlsson: "Eller ännu värre - att frätande diskmedel inte sköljs bort, utan    blir kvar på disken". 

De diskmedelstester, av miljömärkta maskindiskmedel, som med jämna mellanrum genomförs av olika konsumenttidningar visar på varierande diskresultat. Testvinnare brukar bli de diskmedel som ger den blankaste disken. En tidning har uppgivit att diskmedel som ej har någon miljömärkning får avdrag i det samlade betyget - hur nu det kan påverka diskresultatet?


Inget av de testade diskmedlen diskar helt rent - trots att de har licens från Miljömärkning Sverige AB.

De särskilda rengöringsmedlen, som rekommenderas, för diskmaskinsrengöring är inte miljömärkta!

DEBATT
Vi har nu tagit frågan vidare genom att skriva en debattartikel om det orimliga i att licensiera produkter som, enligt oss, inte bidrar till en bättre miljö - utan snarare tvärtom. Här kan du läsa den.

Anna Norberg, pressansvarig på Miljömärkning Sverige, låtsas inte om problemet med att licensiera diskmedel som lämnar kemikalierester kvar på diskgodset. Detta är tydligen helt OK enligt Svanen! Här kan du läsa hennes svar.

"Vi tycker att man borde kunna lita på de miljömärkningar som finns - men efter detta tillåter vi oss att tvivla!"

 

Här kan Du se våra återförsäljare!