Pixel-id: 369732716911883

Disktabletter vs Diskpulver

Vi människor är ganska bekväma av oss. Vi gillar när det är enkelt och inte tar för mycket tid. Det är förmodligen anledningen till att vi älskar två-i-ett-produkter. För att inte tala om 5-i-1-produkter!
Som maskindisktabletter till exempel. In med en tablett i maskinen så finns där medel för både fördisk, huvuddisk, spolglans, glasskydd och saltfunktion.

Men tyvärr är det inte så enkelt. För även om disken ser skinande blank ut när du plockar ur den ur maskinen, är den faktiskt inte ren. Den skinande blanka ytan beror på att en hinna av diskmedel (bestående av kemikalier såsom enzymer, tensider och annat smått o gott) sitter på dina glas och tallrikar.

För att anknyta till ovanstående citerar vi Råd & Röns testchef Ronny Karlsson: "Eller ännu värre - att frätande diskmedel inte sköljs bort, utan blir kvar på disken".

En disktablett, som innehåller allt, måste nämligen ligga kvar i maskinen under hela diskcykeln. Även när maskinen sköljer med rent vatten ligger tabletten kvar. Detta innebär att ditt diskgods aldrig blir sköljt med rent vatten vilket inte är fräscht eller hälsosamt.

Diskmaskinens funktion

Maskinen börjar med att ta in vatten och sköljer av diskgodset. Efter detta startar huvuddisken då diskpulvret eller tabletten åker in i maskinen. När diskpulvret gjort sitt jobb åker det ut tillsammans med alla matrester som dispergerats av disklösningen. Efter detta sköljs diskgodset av med rent vatten - 2 eller 3 gånger. Det är således rent vatten, i sista sköljningen, som lämnar diskmaskinen!

En disktablett av typen all-in-one däremot ligger kvar hela diskcykeln, även i maskinens sköljprogram. 

 

Därför bör man använda sig av diskpulver istället för disktabletter.

Kemikaliehinnor & diskmedelrester

Det är inte många som sätter upp glas och tallrikar, direkt från diskhon, till torkstället utan att först skölja av disken med rent vatten. Men när det gäller disktabletter, till diskmaskinen, av typen all-in-one så tänker man inte på att det faktiskt fungerar så. Disken blir aldrig sköljd med rent vatten!

Har du någon gång funderat på varför det skummar i det "rena" glaset när du tar vatten från kranen?

När vi ser vilka disktabletter som vinner diskmedelstester, i olika konsumentforum, så är det de disktabletter som ger den mest "blanka" disken?!

Det betyder troligen att testvinnarna lämnar mest diskmedelsrester (bestående av kemikalier såsom enzymer, tensider och annat smått o gott) kvar på glas och tallrikar!

"Diska med WEBA Special så får du själv uppleva  den härliga känslan av att dricka kallt vatten ur ett glas som inte är belagd med en diskmedelshinna!"

Diskmedelrester i diskmaskinen

Använder du all-in-one disktabletter idag så kan du enkelt själv kolla hur det ser ut i din diskmaskin.
Gör så här: Ta lite vatten, från kranen, på ditt finger o gnugga lite lätt på insidan av diskmaskinsluckan så kommer en vit/grå beläggning att framträda. Dessa beläggningar är diskmedelsrester från dina disktabletter. 

Ännu mer intressant blir det om man tittar på vad disktabletterna inte gör. För trots att man skryter om att de är "allt - i - ett" så saknar de en mycket viktig funktion: De rengör inte din diskmaskin! 

Istället måste du köpa speciella rengöringsmedel för att rengöra maskinen, vilket många helt missar. Att hålla diskmaskinen ren är viktigare än du tror. För om inte maskinen är ren kan inte heller disken bli det. Varje gång du diskar med all-in-one disktabletter, bildas fett- och proteinbeläggningar i slangar och rör. Du ser dem inte. Men de finns där. Och i beläggningarna samlas bakterier som efterhand kan utvecklas till hela kolonier. Till slut kan det till och med börja lukta unket  och ofräscht från din diskmaskin.

För att inte tala om att beläggningarna gör diskmaskinen mindre effektiv. Den får dessutom en betydligt kortare livslängd. En ren diskmaskin kan ha en livslängd på mellan 15 - 20 år medan en maskin som är full av beläggningar endast varar i 3 -5 år.

Disktablettstillverkarna menar att maskinen skall rengöras, med deras speciella rengöringsmedel, en gång i månaden. Men detta räcker inte.  Diskmaskinen måste bli ren varje gång du diskar.

Ordentligt rent med WEBA Special maskindiskmedel


Den skinande blanka ytan är inte en kosmetisk beläggning, utan ett bevis på att all smuts och alla matbeläggningar är bortsköljda. Men inte nog med det: Varje gång du diskar med WEBA Special blir även din diskmaskin grundligt rengjord.

Det är alltså ingen slump att många företag som producerar livsmedel, använder WEBAs diskmedel för att diska sina produktionsanläggningar och maskiner. De är ju oerhört beroende av att kunna möta mycket strikta krav på hygien. Något för dig som konsument att tänka på!

Weba Special - från disktabletter till pulver

Förpackningarna på bilden är från 1948!
Förpackningarna på bilden är från 1948!


Vi tillverkar ju maskindiskpulver, så det är ju inte konstigt om vi inte gillar disktabletter. Men sanningen är att vi egentligen är experter på disktabletter. Vi var bland de första i Sverige att satsa på diskmaskinstabletter och levererade stora mängder till restauranger och storhushåll redan 1948.
Men vi återgick till pulver. Helt enkelt för att pulver har en överlägsen funktion.
Och det är vi faktiskt inte ensamma om att tycka. Även konsumenttidningen Råd & Röns testchef Ronny Karlsson konstaterar i sitt test av diskmaskiner att man skall ”Skippa multitabletterna”. ”Kör med pulver i stället för bästa diskresultat”.


Vi kan inte annat än hålla med!

Bara fördelar med WEBA Special maskindiskmedel

 
 • SVENSKTILLVERKAT!
 •  Gör disken hygieniskt ren.
 •  Rengör diskmaskinen grundligt - varje gång du diskar. 
 • Ger full diskeffekt direkt.
 • Sköljs snabbt bort när det gjort sitt jobb. 
 • Lämnar inte kvar någon diskmedelshinna (kemikaler) på dina glas o tallrikar.
 • Tar bort dålig lukt i maskinen.
 •  Bevarar diskmaskinens effektivitet.
 •  Förlänger diskmaskinens livslängd.
 •  Är lätt att dosera individuellt oavsett om du har liten eller stor diskmaskin, hårt eller mjukt vatten, mycket eller lite disk.
 • Enda maskindiskmedlet som garanterar diskresultatet.
 • Skonsamt mot miljön.
 • Låg användningskostnad.
 • KLIMATSMART DISK. WEBA Special aktiveras och ger full diskkraft redan från 45°C

Här kan Du se våra återförsäljare!


Direkt till webshopen >>>>