Pixel-id: 369732716911883

Disktabletter - bra...eller?

Disktabletter anses bekväma att använda. Det kan vara en förklaring till dess popularitet.
Men...man diskar inte för att det skall vara bekvämt utan för.......just det!

Använder du all-in-one disktabletter idag så räknar du troligen med att tabletten innehåller allt - men gör de verkligen det?

Trots att man skryter om att de är "allt - i - ett" så saknar de en mycket viktig funktion: De rengör inte din diskmaskin! 

Istället måste du köpa speciella rengöringsmedel för att rengöra maskinen, vilket många helt missar. Att hålla diskmaskinen ren är mycket viktigare än du tror. För om inte maskinen är ren kan inte heller disken bli det. Varje gång du diskar med all-in-one disktabletter, bildas fett- och proteinbeläggningar i slangar och rör. Men inte nog med det, även själva tabletten lämnar kvar en diskmedelshinna i maskinen. Du ser dem inte. Men de finns där. Och i beläggningarna samlas bakterier som efterhand kan utvecklas till hela kolonier. Till slut kan det till och med börja lukta illa och ofräscht från din diskmaskin.

För att inte tala om att beläggningarna gör diskmaskinen mindre effektiv. Den får dessutom en betydligt kortare livslängd. En ren diskmaskin kan ha en livslängd på mellan 15 - 20 år medan en maskin som är full av beläggningar endast varar i 3 -5 år.

Disktablettstillverkarna menar att maskinen skall rengöras, med deras speciella rengöringsmedel, en gång i månaden. Men detta räcker inte.  Diskmaskinen måste bli ren varje gång du diskar annars är inte disken ren. Detta borde vara självklart!

Eftersom diskmaskinstabletter, av typen all-in-one, sägs innehålla allt så innebär det att tabletten måste ligga kvar i maskinen under hela diskcykeln. Diskgodset blir således aldrig avspolat med rent vatten utan det bildas en diskmedelshinna på glas och tallrikar vilket ger en illusion om att disken är skinande ren. Denna diskmedelshinna består av kemikalier!!

 

Nedan ett glas med kemikaliebeläggning och ett utan.

Diskmaskinen gör dig sjuk i tarmarna!

Detta var rubriken i Expressen den 1 dec -22. Artikeln tar upp och beskriver en studie från universitetet i Zürich. 

Forskarna har där kommit fram till att disktabletter av typen all-in-one lämnar kvar en diskmedelshinna (kallas spolglans i artikeln) på diskgodset, något som vi påtalat under flera decennier. Man beskriver spolglansen som giftig för människor då den tar sig in i mag- och tarmkanalerna. Detta kan skada kroppens naturliga skyddsbarriär tarmepitelcellerna en grupp celler som kontrollerar vilka ämnen som går in i kroppen. När skyddsbarriären rubbas kan, enligt forskarna, vissa sjukdomar som matallergier, ms, diabetes, kronisk depression, fetma, Alzheimers och autismspektrumstörningar utvecklas. Skadan på barriären ökade med högre doser av spolglans.
Hela studien finns att läsa här: https://www.news.uzh.ch/de/articles/media/2022/Geschirrspuelmittel.html

Weba Special - från disktabletter till pulver

Nu kanske du tänker att vi bara är lite avundsjuka. Vi tillverkar ju maskindiskpulver, så det är ju inte konstigt om vi inte gillar disktabletter. Men sanningen är att vi egentligen är experter på disktabletter.
Vi var bland de första i Sverige att satsa på diskmaskinstabletter och levererade stora mängder till restauranger och storhushåll redan 1948.

Men vi återgick till pulver. Helt enkelt för att pulver har en överlägsen funktion. Och det är vi faktiskt inte ensamma om att tycka.

Även konsumenttidningen Råd & Röns testchef Ronny Karlsson konstaterar i sitt test av diskmaskiner att man skall ”Skippa multitabletterna”. ”Kör med pulver i stället för bästa diskresultat”.


Vi kan inte annat än hålla med!

Förpackningarna på bilden är från 1948!
Förpackningarna på bilden är från 1948!